A weboldalon cookie-kat használunk, hogy megkönnyítsük vásárlását.

A tarpai lekvárok mindannyiunkat levettek a lábunkról

Deluxe.hu Internetes magazin

A kulináris ínyencségek világában barangolva felfigyeltünk a lekvárra. Legtöbbünk gyerekkori emlékének szerves része a nagymama, aki a tűzhely mellett hatalmas fazékban kitartóan kavargatja a baracklekvárt. A nagymama lekvárja idővel egyfajta márkavédjegy lett, amely azt hivatott hangsúlyozni, hogy az üvegben házias, természetes ízeket találunk. Mi is ezeket kerestük lekvártesztünk során, és most eláruljuk, mely darabokat érdemes megvásárolnunk.
Tudomásunk szerint nem létezik hivatásos lekvárkóstoló, mint ahogy van bor és tea sommelier. Tesztünk is nélkülöz mindenféle szakmaiságot. Pusztán az ízlik nem ízlik alapelvet követtük. Ugyanakkor vakon kóstoltuk az egyes tételeket, vagyis nem tudtuk mit ízlelünk, legfeljebb azt sikerült olykor megállapítani, hogy a kanál tartalma – az előbb említett megközelítés alapján dzsem vagy éppen lekvár. Tetszési index alapján az alábbi sorrendet állítottuk fel. Bizonyára elfogultsággal vádolnak minket, pedig vakon is tényleg a magyarlekvárok ízlettek a legjobban.
1. Tarpai lekvárok
A tarpai lekvárok természetes, direkt gyümölcsösségükkel, krémes-selymes struktúrájukkal és hallatlan ízgazdagságukkal mindnyájunkat levettek a lábunkról.
Lekváretalonnak bizonyultak, mert valóban megtestesítették azt az ideát, amit a lekvárról őrzünk szürkeállományunk valamelyik csücskében.
Kezdjük a szilvával. Illatában vadonatúj barrique hordó, amely még nem látott bort.
A pörkölési aromák Ízben is érezhetőek, de alapvetően a gyümölcs savai uralkodnak, melynek az édesség csupán a hátterét alkotja. Mint megtudtuk, A szilvaországként aposztrofált Tarpán minden négyzetméteren szilvafák nőnek. A Tisza árterületét is beborítják a vadon termő szilvák.
Ősi hagyomány errefelé a szilvalekvár készítése, amely mintegy a régió címere.
A minőség alapja a fajta, mókás a neve, úgy hívják „nemtudom” szilva. A lekvár egyáltalán nem tartalmaz cukrot, pedig vitális savait szépen ellensúlyozza a kellemes édessége.
Valószínűleg ez is a koncentráltság eredménye: 50 dkg szilvából mindössze 10 dkg lekvárt nyernek, a sűrítés eredménye pedig a magas gyümölcscukor tartalom, mely eléri a 67 %-ot. Magas cukor, alacsony víztartalom, állítólag ez a tartósság titka.
Más konzerváló anyagot nem használnak.
Ugyanezt a régió meggyterméséből már nem lehet produkálni, noha a későn érő, mély bordó „újfehértói fürtös” meggyfajta igen magas cukortartalommal rendelkezik.
Hogy a savanyú-édes íz harmóniája tökéletes legyen, egy kis bio akácmézet adnak hozzá. A hatás lenyűgöző. A meggy őrizte meg leginkább eredeti gyümölcs mivoltát, mintha eredeti formájában fogyasztanánk.
Gönci kajsziból készül a baracklekvár. Gyümölcstartalma igen magas: 30 dkg barackból születik 10 dkg lekvár. Mint minden Tarpa lekvár a kajszi is bio minősítésű.
Színe a megszokottnál sötétebb, illata viszont tömény és intenzív.
Bereczki bőtermőből készül a birsalmalekvár.
A Tarpa lekvárfőzde egyik különleges terméke, 85 %-a gyümölcs, csupán 15 %-a bio akácméz. Karakteres íz, amely ebben a formában élvezhető a legjobban. A birslekvár a leginkább alkalmas arra, hogy a megszokott desszert szerepkörből kiszakítva, sült húsok és egyéb más ételek mellett is kipróbáljuk….

TARPA ORGANIC ZRT. · H-4931 Tarpa · Kölcsey u. 29. · tel: + 36 30 9735833 · email: info@tarpa.hu